onsdag 13 oktober 2010

Kontroll eller vara vanligt "bry sig om"?

Det är så många som pratar om att dom har kontrollbehov. Men när har man det då egentligen? Jag vill gärna veta var alla jag tycker om är, hur dom mår, om dom har kommit fram om dom varit borta, veta om dom ska bort också. Är det att man har ett kontrollbehov? Jag tycker att det är omtanke, att man bryr sig om, att man är orolig. Det handlar väl inte om kontroll eller? Kontroll för mig är när man ska styra och ställa och veta allt och ha rapporter.

Det finns säkert massor som har kontrollbehov, men det känns ibland som att det är lite "inne" att ha det. Missförstå mig rätt nu alla.

Så här står det om man kollar Wikipedia: "Kontrollbehov kallas ett fenomen då en individ har behovet att ha kontroll och bestämma över en situation med andra grupper eller enskilda individer. De som har kontrollbehov mår oftast väldigt dåligt av att själva behöva anpassa sig till en grupp/situation och hittar gärna på olika strategier för att undvika detta.
Personer som får kontrollbehov har oftast haft en jobbig uppväxt där de inte känt sig bekräftade, med tiden så skapar de undermedvetet ett beteende för att bli sedda, detta kan yttra sig olika på olika personer. Ett vanligt beteende är att aldrig vara tyst i ett samtal och att avbryta andra personer till förmån för sina egna åsikter för att skapa kontroll på samtalet.
En annan kan vara i relationen mellan två personer, till exempel då mannen misshandlar sin hustru för att hon skall känna sig rädd och blir därmed lättare kontrollera.
Mobbning är också en form av kontrollbehov hos den som mobbar, genom att kränka en annan individ så till den milda grad att den inte har kvar något självförtroende för egen vinning är utan tvekan ett kontrollbehov.
Ett annat kontrollbehov kan vara att man känner sig tvungen att kontrollera saker. Att vissa saker ska ligga rakt eller på ett speciellt sätt. Att kontrollera olika föremål. Tangentbordet eller mobilen."

3 kommentarer:

Therese♥ sa...

Så rätt malin!! Det är skillnad på omtanke och kontrollbehos. Omtanke är någonting fint, något kärleksfullt. Kontroll behov är mer sjukligt. Jag tror jag har mkt av båda...

Svårt att släppa om jag inte får en "knäoperation" ;)

Therese♥ sa...

Jo nu blev jag lite gladare ;) Och vet du, ikväll är det bonde söker fru! Då blir jag också glad!

Hoppas du har en bra dag!!

//Therese

ulle sa...

Tur man hade skäl att skriva om sitt kontrollbehov...;) Hur känns det med nya kameran då? Kram